Ana Sayfa > SAĞLIK

Meyveli sodalarda büyük tehlike
28 Mayıs 2015
Kansere davetiye çıkardığı ihtimali üzerinde duran uzmanlar meyveli sodalardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
Fontu Büyült Fontu Küçült 100%

Meyveli sodalar tehlike saçıyor! Özellikle yemek sonraları tüketilen meyveli sodalar piyasadan toplatılabilir.
Yaz aylarında serinlemek, ferahlamak ve hazmı kolaylaştırması amacıyla tercih edilen meyveli sodaların ve meyveli gazozların kanser yapabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Meyveli soda ve meyveli gazozların ısıya maruz kaldıklarında kanserojen madde üretebilecekleri belirtildi. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen Gıda ve Kanser Sempozyumu'na meyveli sodalar damgasını vurdu. C vitaminli meyveli gazoz ve meyve aromalı sodaların ısıya maruz kaldıklarında kanserojen madde ürettikleri belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, piyasadaki C vitaminli meyveli sodaları toplayarak kanserojen ölçümü yapacak. Sonuçlarına göre yasaklanması gündeme gelecek. Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) gerçekleştirdiği Gıda ve Kanser Sempozyumu'nda gıda katkı maddeleri masaya yatırıldı. Piyasada bolca tüketilen C vitaminli meyveli soda ve meyveli gazozlardaki kanser tehlikesine dikkat çekildi. TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıbbi Biyokimya uzmanı Prof. Fatih Gültekin, piyasada satışa sunulan bazı içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonucunda, C vitaminli meyveli gazoz ve meyveli sodalarda koruyucu madde olarak "sodyum benzoat" maddesinin kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, yaptığı araştırmada meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da sodyum benzoat kullanıldığını tespit ettiğini belirtti.
C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül riskleri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin, şöyle konuştu: "İçeceklerde mikroplar çoğalmasın diye koruyucu maddeler kullanılıyor. Ayrıca konulan bazı maddeler bozulmasın diye de C vitamini ekleniyor. Bu iki madde, yani C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat, ikisi bir arada olduğu zaman, eğer bekleme esnasında ısıya veya ışığa maruz kalırsa o zaman C vitamini ile koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat birleşiyor ve insanlar için kesin, yüzde 100 kanserojen olan 'benzen' denilen bir madde oluşuyor. Maalesef çok büyük tehlike var."

İçeceklerde görülmeyen bir başka tehlikenin daha söz konusu olduğunu dile getiren Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve aynı şekilde koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanserojen benzen maddesine dönüşebildiğine işaret etti.
Yiyecek ve içeceklerde yaygın olarak kullanılan koruyuculardan sodyum benzoatın avantajı yanında sağlık riskleri taşıdığına değinen Gültekin, sodyum benzoatın alerjik özelliğinin bulunduğunu, özellikle astım hastalarının dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Gültekin, bunlara ilave olarak sodyum benzoatın, DNA'ya da zarar verme potansiyeli bulunan bir katkı maddesi olduğunu söyledi.

Kanser riski taşıyan bu konunun firmalar tarafından atlandığına dikkati çeken Gülkekin, üretici, satıcı ve tüketicileri uyardı. Gültekin, şöyle dedi: "Bunlardan birincisi üreticiler. Üretici, C vitamini ve sodyum benzoatı beraber kullanmasın. Formülasyonlarını kolaylıkla değiştirebilirler. Sodyum benzoat yerine başka bir koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler. İkisini bir araya getirmezlerse bu risk ortadan kalkar. İkincisi, bu ürünleri satan market, bakkal veya süper marketler bu ürünleri uygun şartlarda depolasınlar. Hiçbir içeceği güneşe maruz kalacak şekilde ve yüksek derecede ısınacağı şekilde muhafaza etmesinler. Özellikle sahil kesimlerinde bu konu biraz daha önem arz ediyor. Son olarak tüketiciler de dikkat etsinler. İnsanlar sürekli içtiği içeceklerin içindekiler bölümüne baksın. Benzoik asit veya sodyum benzoat ile C vitamini, diğer ismiyle askorbik asit, ikisinin beraber olduğu ürünleri tercih etmesinler." Gıdalarda kullanılan kombinasyonların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olduğunu ancak risklerinin bilinmediğini öne süren Gültekin, şöyle devam etti: "Bunlar tabii ki bilinçli olarak seçilmiyor. Çünkü bunlar Türk Gıda Kodeksi'ne uygun. Gıda kodeksinde koruyucu olarak sodyum benzoat kullanılır, antioksidan olarak C vitamini kullanılabilir ancak bunun ikisinin bir araya gelmesi ve saklama koşullarının olumsuz denk gelmesi tesadüfi bir şey. Bunu da üreticilerin bilmesi gerekiyor. Muhtemelen gözden kaçmış bir nokta. Üreticilerin gözden kaçan bu noktaya göre düzeltme yapacaklarına inanıyorum."

Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin kombinasyonlarının ve saklama koşullarının insanları ciddi şekilde kanser tehlikesine maruz bıraktığına değinen Gültekin, "Bu tüm toplumu ilgilendiren yaygın bir sorun. Kanser vakaları çok artıyor, artık kanserden ölüm sebepleri dünyada ikinci sıradan birinci sıraya yükselmek üzere. Belki kanserin artış sebeplerinden bir tanesi gıdaların içindeki, maruz kaldığımız kanserojen maddeler. Bu açıdan bunu çok önemsiyorum" diye konuştu.

Halkın gıda katkı maddelerinin zararlarını öğrenmek istediğini anlatan Gültekin, ayrıca inançlar açısında da sorun olup olmadığını bilmek istediğini anlattı. "Gıda katkı maddeleri tüketiciler için bilinmez bir konu" diyen Gültekin, şunları söyledi: "Milyon tane katkı maddesi var. Bunlar kanserojen mi, zararlı mı, inançlarımıza uygun mu, hep bilinmezlik içerir. Çünkü katkı maddeleri alan olarak geniştir ve sadece bir bilim alanını ilgilendirmiyor. Dolayısı ile tüketicinin istediği bilgiyi derli toplu ve güvenilir olarak sunacak kaynak çok az." Gültekin, 10 yılı aşkın süredir katkı maddeleriyle ilgili çalıştığını ve 4 kitap yazdığını belirterek, şunları kaydetti: "Yediğimiz ürünlerin tamamına yakınında katkı maddesi var ve bunlar çok yüksek miktarlarda. Türk insanı maalesef batı tipi besleniyor. Bu tip beslenmelerde insanlar bir yılda kendi ağırlıkları kadar gıda katkı maddeleri tüketiyorlar. Bunlar çok büyük rakamlar ve bu katkı maddeleri istisnaları bir kenara koyarsak bizim ihtiyacımızın olduğu vitamin, mineral veya besin değeri açısından zengin maddelerden ziyade gıdaların ticarileşmesi, yaşamı kolaylaştırmak, ekonomiklik sağlamak açısından kullanılan maddeler. Ama maalesef birçok sağlık riskini de beraberinde getiriyor. Doğal gıdalara yönelmemiz lazım, ancak katkı maddesiz bir yaşam da mümkün değil, riskli olacak katkı maddelerinden uzak kalacak yaşam tarzı geliştirmemiz lazım.

dogruhab.er



Facebook hesabınızla yorum yapın:




Veya Facebook'a bağlanmadan yorum yapın:

Rumuz veya Ad/Soyad*
E-posta*

(E-posta adresiniz sitede görünmez)
Yorum*


(Yandaki güvenlik kodunu bu alana giriniz)
   
 

Diğer SAĞLIK Haberleri

Başlık Tarih
 
Eczacılar Suriyeli mültecilere ilaç vermeyecek 24 Mart 2016
Tarım Bakanlığı’na çağrı: “Antibiyotikleri Gıdamızdan Çekin”24 Mart 2016
2015'te alkol tüketimi azaldı08 Mart 2016
Zika yeni bir nüfus planlaması oyunu mu? 28 Ocak 2016
Gizli örgütlerin domuz gribi ve aşı oyunu 13 Ocak 2016
Hepimizin yüzünde sekiz bacaklı akarlar yaşıyor!15 Aralık 2015
Google iğnesiz kan alacak06 Aralık 2015
Sağlık Bakanlığı denetim yaptı, skandal sonuçlar çıktı04 Aralık 2015
"Ölümlerin Beşte Biri Sigaradan"14 Ekim 2015
İnternet hızında yeni devir başlıyor13 Ekim 2015
SUYU ‘HAYAT KAYNAĞI’ YAPAN SIR NEDİR?05 Ağustos 2015
ZEMZEM’İN BİLİNMEYEN 7 MÜTHİŞ ÖZELLİĞİ04 Ağustos 2015
"Her 6 Saniyede Bir Kişi Sigaradan Ölüyor"07 Temmuz 2015
Coca Cola’nın Hikayesi ve Türkiye’ye Gelişi29 Mayıs 2015
Sanal Şiddet Uyarısı06 Mayıs 2015
Çocuklara Kıymayın27 Nisan 2015
'Reklamı yapılan balların tamamı sahte'23 Mart 2015
ZEHİR TACİRLERİ GENÇLERİ BÖYLE KANDIRIYOR 09 Şubat 2015
Batı Afrika'da Ebola'dan ölenlerin sayısı 8 bine yaklaştı30 Aralık 2014
Doğum kontrolünün amacı neslimizi kurutmak24 Aralık 2014
HDP Müslüman halktan özür dilemelidir'09 Aralık 2014
Kadirov Hristiyanlara Özendi 03 Aralık 2014
Beyaz zehirin kararttığı hayatlar02 Aralık 2014
Günlük Ekmek İsrafı Korkunç Boyutta02 Aralık 2014
Uyuşturulmuş bir gençlik istemiyoruz”01 Aralık 2014
Uyuşturucu İlletine Bulaşmış Gencin Anlattıkları Tüyler Ürfertti28 Kasım 2014
KÜRESEL GÜÇLERİN YENİ BİYOLOJİK SİLAHI; EBOLA 22 Ekim 2014
Sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç16 Ekim 2014
Migros Domuz Ürünleri Satıyor!25 Ağustos 2014
Ürperten ifade22 Ağustos 2014
Bonzai İçen Gençler Ölüm Döşeğinde19 Ağustos 2014
Uyuşturucudan oruçla kurtuldu 14 Ağustos 2014
VÜCUT FABRİKASINI ÇALIŞTIRAN KİM? 13 Ağustos 2014
KFC’den “Helal Değiliz” Açıklaması 07 Ağustos 2014
Gençliğin ölümle dansı: Bonzai14 Temmuz 2014
Hurma kralından tavsiye 25 Haziran 2014
Coca Cola'da dinsizlik söylemi!16 Haziran 2014
Kolaya Sigara Gibi "Zararlı" Uyarısı09 Haziran 2014
Nargile'nin hiç bilinmeyen yanı ne?08 Mayıs 2014
Kablosuz ağlarla mesafeye dikkat03 Mayıs 2014
Bunları yemeyin! Kanser yapıyor!30 Nisan 2014
Almanya 'sarhoşlukta' zirveye koşuyor24 Nisan 2014
Sakalın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası ! 24 Nisan 2014
Aşıyı silah olarak kullanıyorlar 02 Nisan 2014
Kolanın kanser yaptığı kanıtlandı 19 Şubat 2014
Çocuklar bir TLye uyuşturucu buluyor18 Şubat 2014
Uyuşturucu ve Alkol Kullanımında Ürküten Rekor!03 Şubat 2014
Bir Banknotta Kaç Bakteri Var Dersiniz!13 Ocak 2014
AIDS Gençler Arasında Hızla Yayılıyor!28 Kasım 2013
Huzurevleri ile ilgili can yakıcı rekor21 Kasım 2013
Bolivya kadar olamadık07 Kasım 2013
Emzirmenin Anneye 5 Yararı12 Ağustos 2013
Ana Dil Doğumdan Önce Başlıyor11 Ağustos 2013
TÜRKİYE'DE DE YASAKLANSIN 17 Temmuz 2013
Kolayla ilgili şok gerçeği açıkladı! 13 Haziran 2014
Metin 2'ye Suç Duyurusu05 Haziran 2013
Kola içe içe hayatını kaybetti31 Mayıs 2013
Şiddetin Temelinde Alkol ve Uyuşturucu Var29 Mayıs 2013
1 sigaranın bedeli kaç dakika?28 Mayıs 2013
Meşrubat Tüketenler Dikkat!13 Mayıs 2013
Beyaz Ekmek Yiyenleri Bekleyen Tehlike!13 Mayıs 2013
Meşrubat Tüketenler Dikkat!13 Mayıs 2013
Emzirmenin Anneye 5 Yararı11 Mayıs 2013
Sigaranın İçindekiler İlk Kez Açıklandı09 Mayıs 2013
GDO'lu ithalat teşvik ediliyor 09 Mayıs 2013
AB süreci sofraların bereketini kaçırdı 09 Mayıs 2013
Türkiye obezlikten, Somali açlıktan ölüyor03 Mayıs 2013
Türkiye En Çok Bunu Tüketiyor28 Nisan 2013
Kuyruk Yağı "Sağlıklı Yağlar" Listesinde24 Nisan 2013
12-18 yaş arası internet bağımlısı21 Nisan 2013
Jelatin nedir? Üretimi ve Helalliği21 Nisan 2013

En Çok Okunan
En Çok Yorumlanan
Üye Paneli
E-mail
Şifre
 
   
  Yeni Üye | Şifremi Unuttum
Camilerde yapılan vaazlar hakkında ne dersiniz?

İlmi anlamda yetersiz
Faydalı olduğunu düşünüyorum
Dinleme ihtiyacı duymuyorum.
Hep aynı şeyler anlatılıyor
İlmi anlamda gayet yeterli buluyorum
Vaizlerin kendilerini geliştirmeleri lazım

Sonuçlar
..
Sayfalar
Arşiv Arama
 
Video Galeri
Foto Galeri
Takvim
Facebook Beğen

Hakkımızda | İletişim | Video Galeri | Foto Galeri
CH