Uzmanlar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "Doğu Akdeniz çanağında seyrüsefer serbestisinin sağlanması için gerekli her önlem alınacaktır." sözlerini, "Gazze'ye yönelik İsrail ablukasını tanımıyoruz." ifadeleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğini vurguluyor.

Deniz hukuku uzmanlarına göre Türkiye, ambargoyu kırarak, Gazze'ye deniz yoluyla doğrudan yardım gönderebilecek. Böylece Gazze'ye yardımlar gerek İsrail kontrolündeki gerekse doğrudan Gazze içindeki limanlar aracılığı ile ulaştırılacak. Bunun yanında Gazze'ye gidecek uluslararası insani yardımlar da "emniyet altına" alınabilecek.

Türkiye, Doğu Akdeniz çanağında en geniş deniz sınırı olan ülke olduğu için "seyrüsefer serbestisi" açıklamasının ticari ve askerî gemilerin denetimine bakan yönü de bulunuyor. Buna göre halen uluslararası deniz hukukunun sağladığı haklar kapsamında her ülke gibi Türkiye de 12 millik karasularında, yabancı gemiler için liman ve yerli kendi gemileri için bayrak devleti denetim haklarını kullanıyor. Davutoğlu'nun sözleri, Türkiye'nin bu çerçevede her türlü denetim hakkının kullanılacağı anlamına geliyor. Bir diğer nokta ise İsrail'in Mavi Marmara'ya müdahale gerekçesi olarak ortaya koyduğu 12 mil sınırını aşan uluslararası sularda müdahalesiyle ilgili. Uluslararası sularda tehdit olarak gördüğü deniz araçlarına 100 mile kadar müdahale etme yöntemini seçen İsrail, bir nevi savaş hukuku uyguluyor. Komor Adaları bayraklı olarak İsrail açıklarında seyreden Mavi Marmara gemisine bu gerekçeyle müdahale ettiği gündeme gelmişti. Son açıklamayı bu yönden de değerlendiren uzmanlar, İsrail savaş hukukunu uygulamayı sürdürürse, Türkiye'nin de denizdeki vatandaşlarını ve taşıtlarını korumak için benzer bir yaklaşım sergileyebileceği anlamına da gelebileceğini kaydediyor. (Zaman)