İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere askeri eğitim veriyor. Askeri eğitimin gerekçesi ise, Filistin'in bir devlet olarak BM'de tanınması halinde Filistinlilerin şiddete başvuracağı... İşte ayrıntılar:

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere, askeri eğitim verecek, biber gazı ve şok bombası dağıtacak.

İsrailli yetkililer, BM'de Filistin'in bir devlet olarak tanınması halinde olası şiddet eylemlerine karşı yerel güvenliğin sağlanması amacıyla bunun uygulandığını ifade ediyor.

Haaretz Gazetesine sızdırılan İsrail Devleti'ne ait bir belgede, BM'de Filistin'in bir devlet olarak tanınması halinde BM'nin "kitlesel bir kargaşa"ya zemin hazırlayacağı belirtilirken, İsrailliler'in yerleşim, eğitim, işyerlerinin tehlike altında olacağı vurgulanıyor.

Batı Şeria yönetiminin Başkanı Mahmud Abbas'ın şiddet içeren herhangi bir gösterinin kesinlikle olmayacağını belirtmesine rağmen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, Filistinlilerin "eşi görülmemiş katliamalar" planladığını iddia ediyor.

Ayrıca İsrail uzun bir süredir yerleşimcilerin silah taşımasına izin veriyor, ancak silahların savunma amaçlı kullanıldığını ileri sürüyor. Filistinliler ve insan hakları grupları ise yerleşimcilerin silahlarla Filistinlilere saldırdıklarını ve İsrail'in bu tür olayları etkin bir şekilde soruşturmadığını ifade ediyor.

Anadolu Ajansı