NATO destekli Libya'daki muhalifler Kaddafi'nin karargâhını ele geçirmesiyle batılı ülkeler arasında ülkenin kaynakları konusunda rekabet kızıştı.

Avrupa’daki rafinerilerin çoğu sadece bu ham petrolü rafine edebildiği için İtalya başta olmak üzere Avrupa ve ABD’den şimdiden Libya’nın petrolü için sesler yükselmeye başladı. Batılı ülkeler özellikle de NATO ülkeleri, muhaliflere sağladıkları destek karşılığında, Libya petrolünün ülkelerindeki önemli petrol şirketleri tarafından çıkarılması konusunda kendilerine garanti verilmesini istiyor.

ABD’li emlak kralı Donald Trump da “Libya’nın petrolü savaş ganimetimiz. Almazsak asiler bizden daha zengin olacak” diyerek ülkesinin görüşünü dile getirdi.

Emlak kralı ve Cumhuriyetçi partinin ateşli üyesi Trump, Fox TV’nin sabah programına telefonla bağlanarak “Bütün yükün altına biz giriyoruz, NATO’yu ekonomik ve askeri olarak biz destekliyoruz, ülkemiz iflas ediyor, neden Libya’nın petrolünü biz almıyoruz. Biz Libya’nın petrolünü almazsak, Libyalı isyancılar bizden daha zengin olacak” ifadelerini kullandı.

IRAK İÇİN DE AYNISINI SÖYLEMİŞTİ

Trump, bu yılın başında da Irak’la ilgili benzer açıklamada bulunarak “Orada kalmalıyız ve petrol almalıyız, şayet almazsak, askerlerimiz boşa ölmüş olacak” demişti.

Dünya Bülteni