Rock konserleri, müzik organizasyonları ve festivallere sponsor olan içki firmaları, gençleri alkol tüketimine özendiriyor. Bir de reklamlar eklenince, her geçen gün içenlerin sayısı giderek artıyor

Alkol tüketiminde milyar eşiğini aşan rakamlar ürkütüyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl tam 1 milyar 47 milyon 717 bin 929 litre alkol içildi. Böylece 2010 yılında ayda 87 milyon 309 bin 827 litre, günde 2 milyon 910 bin 327 litre, saatte ise 121 bin 263 litre alkol tüketildi. Geçen yıl 921 milyon 500 bin 292 litre de bira içildi.

Tüketim Üç Yıldır 1 Milyar Litreyi Geçiyor

TAPDK’nın rakamlarına göre, 2007 yılında 921,2 milyon litre, 2008 yılında 1,1 milyar litre ve 2009 yılında da 1,032 milyar litre olan alkol tüketimi 1,047 milyar litre olarak gerçekleşti. Böylece, geçen yıl, 2009 yılına göre 15 milyon 456 bin 347 litre daha fazla içki içildi. Tüketilen içkinin 1 milyar 47 milyon 717 bin 929 litresi ülke içinde üretilirken, 10 milyon 114 bin 535 litresi ise ithalatla karşılandı.

En Fazla İçilen İçki Bira

TPDK’nın verilerine göre 2010 yılında en fazla içilen alkollü içki bira oldu. Geçen yıl 921 milyon 500 bin 292 litre bira içildi. Bira firmalarının başta rock olmak üzere müzik organizasyonlarında bira standları kurması, genç neslin biraya yönelmesi ve tüketimin artmasında etkili oluyor.

Teoman Sahnede Bira İçiyor

İçki firmalarının düzenlediği konserlerde seyircilerin bolca bira tüketmelerinin yanı sıra şarkıcılar da sahnede bira içerek tüketimi özendiriyor. Bir süre önce müziği bıraktığını açıklayan şarkıcı Teoman da, konserlerinde sahnede bira içmesiyle tanınıyordu.

Bira üreticisi firmaların sponsorluğunu yaptığı müzik grupları ve takipçilerinin internette de yoğun faaliyetleri var. Bu çerçevede kurulan “bira.gen.tr” isimli web sitesinde müzik gruplarının konserleri, sponsor biracı firmaların duyuruları ile bira üzerine açılmış forumlar yer alıyor.

Yiğit Doğaner / Yeni Akit