Türkiye, ABD ile İsrail'in Akdeniz'de gerçekleştirdiği ortak tatbikata geçtiğimiz sene olduğu gibi bu yıl da katılmıyor.

Zaman'a bilgi veren Dışişleri yetkilileri, "Bu şartlarda İsrail ile ortak tatbikat yapmamız elbette beklenemez." dedi. İki ülkenin on seneden fazla süredir her yıl Akdeniz'de düzenli olarak gerçekleştirdiği ortak donanma tatbikatı bu hafta başladı. "Güvenilir Denizkızı" olarak bilinen ve 10 yıldır her yıl düzenli olarak yapılan tatbikata, İsrail, Türkiye ve ABD donanmaları katılıyordu. Tatbikatın amacı her ülkenin Akdeniz'de faaliyet gösteren diğer donanmaları tanıması ve arama-kurtarma çalışmalarında tecrübe kazanması. Tatbikat, üç ülkenin katılımıyla son olarak 2009 yazında gerçekleşti. İsrail'in geçtiğimiz sene Mavi Marmara baskını üzerine Ankara tatbikattan çekilmişti. Güvenilir Denizkızı iki ülke arasındaki ilk ortak tatbikat krizi değil. Mavi Marmara'dan daha önce İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliam üzerine Türkiye'de gerçekleştirilen Anadolu Kartalı hava tatbikatına İsrail ordusu alınmamıştı. (Zaman)