İsrail'de Mavi Marmara katliamı sebebiyle Türkiye'nin özür ve tazminat talebini değerlendirecek olan Güvenlik Kabinesi toplantısı dün gerçekleşti.

İsrail radyosunun haberine göre toplantıda İsrailli bakanlar, Türkiye'den operasyon esnasında gerçekleşen hatalar sebebiyle özür dilemeyi tartıştı. Ancak, bunun operasyonun kendisi veya sonuçları için bir özür olmayacağını ifade bildirdi.

"Sekizler" olarak tanımlanan Güvenlik Kabinesi toplantısı, Türkiye ile ilişkilerin tekrar eski rayına oturtulması ve BM Palmer Komisyonu raporunun yayımlanması öncesinde gerçekleşti. İsrail radyosunun haberinde "Aslında Palmer raporunun, İsrail'in operasyonunun yasal olduğunu vurgulamasına rağmen, gemiye el konulduğu sırada askerlerin yapmış olabilecekleri hatalar ve bu hatalar yüzünden dünya çapında açılabilecek davalara ilişkin endişeler mevcuttur." denildi. Sekizler kabinesindeki bakanlardan, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon'un Türkiye'yle ilişkilerin devamının önemine vurgu yapmalarına rağmen, İsrail'in özür dilemesine karşı çıktılar. İçişleri Bakanı ve Şas Partisi lideri Eliyahu Yişai'nin de Türkiye'den özür dilenmesine karşı çıkan iki bakanla aynı pozisyonu savundu. İsrail hükümetinin önümüzdeki günlerde konuyu yeniden ele alıp değerlendirmesi bekleniyor.

İsrailli üst düzey bir diplomatik kaynak da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in vakit kaybetmeden, olayda ölen veya yaralananlar için kurulacak bir fona para aktarmaya hazır olduğunu bildirdi; ancak bu paranın doğrudan kurbanların ailelerine verilmeyeceğini söyledi. Aynı kaynak, Gazze'ye uygulanan ablukanın da kaldırılmayacağını kaydetti. BM raporunun 27 Temmuz'da açıklanması bekleniyordu. Ancak İsrail'den gelen talep üzerine rapor 20 Ağustos'a ertelendi. Bu talep "İsrail kamuoyunu özür için ikna süreci" olarak değerlendiriliyor. (Zaman)