Norveç'te İslam karşıtı, aşırı sağcı saldırganın gerçekleştirdiği katliam Avrupa ülkelerinde şok yarattı. Avrupa'da, göçmen karşıtı açıklamalarıyla ırkçılığın yükselmesinde etkili olan liderler şimdi ise kınama mesajları yayınlıyor.

Bir çok Avrupalı liderin oy uğruna söyledikleri ve yaptıkları ırkçılığın yükselişinde etkili oldu.

Merkel “Çok Kültürlülük Başarısız Oldu” Demişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Çok kültürlülük başarısız oldu” dedi. Merkel, Norveç'teki katliam karşısında ise saldırıların sebebinin ötekiye karşı nefret olduğunu söyledi.

Cameron, Göçmen Sayısını Düşürmekten Söz Etti

İngiltere Başbakanı David Cameron, yıllık net göçü 100 binden 10 bine düşürmekten söz etti. Saldırıları kınadığı konuşmasında ise Cameron, “Bu olaydan dersler çıkarmamız lazım” diye konuştu.

Sarkozy Müslüman Göçmenleri Hedefe Koymuştu

Avrupa'da göçmen karşıtı en sert politikaları izleyenlerden biri de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oldu.

Sarkozy, laiklik tartışmasını başlatarak Müslümanları hedefe koydu, ırkçılığın yükselişinde etkili oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Norveç'teki saldırıları ise” iğrenç ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

İsveç ve Finlandiya’da Göçmen ve İslam Karşıtı Uygulamalar

Göçmen ve İslam karşıtı uygulamalara İsveç ile Finlandiya'da katıldı. İki ülkenin yetkilileri saldırılara ilişkin açıklamalarında ise “Demokrasiyi savunmalıyız” mesajları verdi.

Avusturya Yabancı Yasasını Sertleştirdi

Avusturya'da göçü önlemek için yabancılar yasası sertleştirildi. Avusturyalı politikacılar da saldırılar için korkakça ve haksız ifadesini kullandı.

Aşırı Sağcı Wilders, Breivik İçin “Vahşi” Dedi

Hollanda'da İslam ve göç karşıtı ifadeleriyle skandallar yaratan aşırı sağcı Geert Wilders'in partisi milletvekili sayısını 9'dan 24'e çıkardı. Wilders, saldırı sonrasında Anders Breivik “vahşi” ve “hasta” olarak tanımladı.

İhsanoğlu: “Saldırı Endişelerimizin Haklılığını Ortaya Çıkardı”

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu Avrupalı siyasetçilerin bu tehlikeli tavrına dikkat çekti.

İhsanoğlu, "Hoşgörüsüzlüğün, ayrımcılığın, çok kültürlülüğe karşı duyulan nefretin çok tehlikeli olduğunu ve bunun yan etkilerini her zaman anlattık. Özellikle bunu sağ kanat politikacıların dikkatlerine sunduk. Norveç katliamı, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın haklı endişelerini ortaya çıkardı" ifadesini kullandı.

TRT