Nida Dergisi 148. Sayısında; ‘Aile’yi irdeliyor…

Ailede yaşanan yozlaşma; türedi, sonradan ortaya çıkmış bir bozulma mıdır, yoksa bozulmuşluğun modern görünümü, yeni bir türü müdür?
‘Aileler gittikçe bozuluyor, yozlaşıyor’, ‘aile kurumu her geçen gün sekülerleşiyor’ serzenişi, ‘eskinin aile anlayışı ve yaşayışı’nın doğruluğunu dayatan, çözüm olaraksa eskiye dönmeyi telkin eden samimi bir iç yangınına benziyor.
Peki, gerçekten bir bozulma yok mudur? Tabii ki vardır. Bozulmayı fıtrat ve fıtrat dini İslâm’dan uzaklaşma olarak anlarsak; ‘bozulma’ insanların ve çekirdeği insan olan kurumların her devirde yaşadığı temel bir sıkıntıdır.
Evet, aile insanla birlikte bozulmaktadır. Bu noktada biz, şöyle bir soru sormayı öneriyoruz: Bahsedilen bozulma, ‘doğrudan yanlışa’ dönük bir bozulma mıdır, yoksa ‘yanlıştan bir başka yanlışa’, yönünde midir?
Şu soru da elzemdir: Bozulmanın ailede aldığı yeni şekli, Müslüman idrakindeki hangi zafiyet beslemekte, büyütmektedir?
Birçok Müslüman entelektüelin sitayişle dile getirdiği; ‘Müslüman’ın aile geleneği’ terkibiyle hangi devirdeki geleneğe işaret edildiğini sorsak ne yanıt alırız sizce? Bu anlamda, ‘gelenek oluşturma’ veya ‘gelenek savunusu’nun, niyeti böyle olmasa da ‘tabulaştırmaya’ dönük bir savunu olduğunu düşünmek acımasızca mı olur sizce?
Bu sayımızda ‘ailenin serüveni’ni konuşmak istedik. Röportaj ve soruşturmayla konuyu açmayı ve zenginleştirmeyi hedefledik. Aynı zamanda düşünmeyi ve aile üzerinde düşündürmeyi… Bazı yazılar üzeri küllenmiş bilgilerinizi hatırlatırken, bazılarıysa yeni ufuklara yelken açtıracak. Ama hepsinin amacı ‘yozlaşmaya karşı, özü tevhid olan anlayışı kavramak ve geliştirmek…’

Nida Dergisi’nin sayfalarını aralama isteği ve heyecanı uyandıran bu sayı da, sizleri bekleyen önemli yazarlar ve yazılardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Kur’an Bağlamında “Cahiliye” Kavramını Yeniden Düşünmek
Doç. Dr. Mustafa Öztürk