İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem'in yaptığı araştırma, 2005-2010 yılları arasında taş atma suçlamasıyla tutuklanan 853 Filistinli çocuktan sadece 1'inin ceza almadığını ortaya çıkardı.

Filistinli çocuklar taş attıkları gerekçesiyle yıllara varan hapis cezaları alıyor. İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail ordu sözcüsünden elde ettiği verilere dayandırdığı raporunda, 2005-2010 yılları arasında 852 Filistinli çocuğun taş atma suçlamasıyla tutuklandığını duyurdu. Örgüt, mahkumiyet oranının yüksek olmasını İsrail yasalarının çocukları “suçu kabul etmeye” zorlamasına bağladı.

Mahkeme bir çocuğa taş atmaktan en fazla birkaç ay ceza veriyor. Çocuk anlaşmaya razı olup “suçu” kabul ederse çok daha kısa sürede serbest kalabiliyor.

İsrail ordusu ise raporu, ‘adaletsiz' diye tanımlayarak taş atmayı, “ağır yaralanmalara yol açabilir ciddi bir suç olarak” niteledi.

B'Tselem konuyla ilgili rakamsal verileri de yayınladı. Buna göre 6 yıllık süreçte tutuklanan 853 çocuktan 18'i 12-13 yaşlarında, 255'i ise 14-15. 12-13 yaşındakilerin yüzde 60'ı birkaç gün ile iki ay arasında ceza almış. Tüm çocukların yüzde 15'i 6 ay, yüzde 1'i 1 yıldan fazla hapis yatmış. Gece yatağından kaldırılıp tutuklanan çocuklara avukatlarının dahi nezaret etmesine izin verilmiyor.