Suriye muhalefetinden 350 temsilcinin katılımıyla cumartesi günü İstanbul'da toplanan 'Suriye Ulusal Kurtuluş Konferansı'nda, Beşşar Esed yönetiminin devrilmesi halinde geniş tabanlı bir gölge hükümetin oluşturulması amacıyla çalışacak bir Konsey kuruldu.

Muhalif liderlerden Heysam el Malih, yaptığı açıklamada, "Ülkemizi, sahip olduğumuz demokratik vizyona kavuşturmaya yönelik olarak, diğer muhalif gruplara ulaşmak üzere çalışma yürüteceğiz." dedi. Toplantıda, "bekleme halinde bir kabine kurulması mı, bekle gör politikası izlenmesi mi gerektiği" gibi çeşitli konularda görüş ayrılıkları çıktı. Sonuçta kurulmasına karar verilen 25 üyeli Konsey, 11 üyeli bir komite oluşturacak. Bu komite, gölge hükümetin kurulması hedefiyle toplanacak yeni bir konferansın organize edilmesi için çalışma yürütecek.