Amerikalı iki Cumhuriyetçi senatör, Türkiye'ye kurulması muhtemel füze radar sistemi konusunda Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı'na birer mektup göndererek endişelerini aktardı. Jon Kyl ve Mark Kirk adlı senatörler, Savunma Bakanı Leon Panetta ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a gönderdikleri mektuplarında Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini kötü İran ile ilişkilerinin ise iyi olmasına dikkat çekerek Türkiye ile bir anlaşma sağlanması halinde bir "yazılı güvence" alınması gerektiğine işaret ettiler. İki senatör, bu yazılı güvencede ise radardan elde edilecek bilgilerin gerçek zamanlı olarak Amerika'nın müttefiki İsrail'e de sunulması ve İsrail'in radar üssünün yönetim ve kontrolüne tamamen entegre olması ifadesinin yer alması gerektiğini vurguladılar. Kyl ve Kirk ayrıca bu yazılı güvencede Türkiye tarafının, İran ve Suriye'deki silah programları ile Kuzey Kore'deki hassas bilgiler hakkındaki Amerikan yasalara zıt düşecek eylemlere angaje olmaması veya angaje olduğundan şüphelendirecek eylemlerde bulunmamasının da olmasını istedi.

Yeni Şafak

Toplam Ziyaret120730