Askeri vesayeti ve siyasi istikrarsızlığı Türkiye’de teminat altına alacak araçlardan biri de futbol kültürüydü. Kenan Alpay’ın yorumu:

Kitleleri Tutsak Eden Tutkular / Kenan ALPAY

Futbol kulüpleri çevresinde gelişen olaylar bize önce siyasi sonra da toplumsal gidişatın istikameti hakkında bazı işaretler veriyor. Önce siyasi gidişatın işaretlerine bakalım. Çünkü futbolun bugünlere kadar daima yükseliş gösteren trendi doğrudan doğruya siyasi yönlendirmeler üzerinden inşa edildi.

Askeri vesayeti ve siyasi istikrarsızlığı Türkiye’de teminat altına alacak araçlardan biri de futbol kültürüydü. Türkiye ile benzer sorunlar yaşayan ülkelerde de futbol kültürüne biçilen rol farklı değildi. İktidar sınıfları için futbol, siyasi baskıların ve iktisadi çarpıklıkların kitleler nezdinde muhalif tavrı beslemesinden alıkoyan eğlence kültürünün bir parçasıydı.

Magazin kültürü ile paralel olarak yükselen futbol kültürü aklen ve ahlaken lümpenleştirilen bir insan tipi yaratma hizmetine koşuldu. Magazin kültürü etrafında teşhircilikten röntgenciliğe kadar uzanan bir hayat tarzı medya araçları üzerinden popülarize edildi. Gece gündüz ekranlardan ve gazete sayfalarından topluma takdim edilen akıl ve ahlak dışı ilişkilerle insan fıtratını bozmaya yönelik sistematik saldırılar düzenlendi.

İslamsız ve elbette ki ahlak dışı bir toplum en başta laikliğin teminat altına alınması demekti. Egemen sınıfların sanat veya sanatçı diye piyasaya sürüp devlet imkânlarıyla ayakta tuttuğu camianın birinci fonksiyonu dindışı-laik bir toplum inşasında görev almaktı. Bu yüzden kadrolu veya kadrosuz devlet sanatçıları her zaman Kemalist, aydınlanmacı ve ilerlemeci karakter aşılama kampanyalarında görev kapma yarışındadırlar.

Yazının Devamı...