Hollanda Parlamentosu, Müslümanlar ve Yahudiler için haram olan hayvanların kesilmeden önce elektrik ya da gazla sersemletilmesine ilişkin Parlamentoda iki sandalyeye sahip küçük bir hayvan hakları partisinin sunduğu yasa tasarısını oylayacak.

Hollanda'da Müslümanlara karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla yargılanan aşırı sağcı Özgürlük Partisi(PVV) lideri Geert Wilders'in beraat etmesinin ardından, Hollanda'daki Müslümanların gözü parlamentoda yarın yapılacak hayvanların kesilmesine ilişkin oylamada AB ülkelerinden Hollanda'da Müslümanlara karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla yargılanan aşırı sağcı Özgürlük Partisi(PVV) lideri Geert Wilders'in beraat etmesinin ardından, yarın parlamentoda hayvanların kesilmesine ilişkin yasa tasarısı oylanacak.

-"MÜSLÜMANLAR DAHA ÇOK ETKİLENECEK"-

New York Times'ın yansıttığı haberde, hayvanların kesilmesine yönelik yasa tasarısının Hollanda'yı ikiye böldüğü belirtilerek, "Çünkü yasa tasarısı 16 milyon olan Hollanda nüfusunun 1. 2 milyonunu oluşturan Müslümanları 50 bin nüfusa sahip Yahudilerle karşılaştırıldığında daha çok etkileyecek" ifadelerine yer verildi.

Haberde, yapılan anketlerin insanların yüzde 60'ının yasa tasarısını desteklediğine dikkat çekilerek, sadece Hıristiyan demokratik partinin hayvan hakları gerekçesiyle değil din özgürlüğünün savunulması nedeniyle karşı çıktığı belirtildi.

-MÜSLÜMANLAR VE YAHUDİLER BİRLEŞTİ-

Gazete, Müslümanların dirençlerinin güçlü ancak dağınık olduğunu vurgulayarak, Türklerin de dahil olduğu en büyük grubun Müslüman liderlerinin ve Yahudi liderlerin yasa tasarısını durdurmak için birlikte hareket ettiklerine dikkat çekti.

Ancak, Amsterdam'ın neredeyse yarısını oluşturan 10 bin İsrailli göçmenin dahil olduğu Yahudi toplumunun daha iyi örgütlendiği yorumu yapılarak, yasa tasarısının Yahudileri Müslümanlardan daha az etkileyeceği belirtildi.

-"HAYVANLAR KORKUNÇ ACI ÇEKİYOR"-

Ayrıca, Hayvan Hakları Partisi Başkanı Marianne Thieme'nin, "Dünyada bilim adamları arasında hayvanların kesilmeden önce bayıltılmamasının onlara korkunç acı çektirdiği konusunda bir uzlaşı var" görüşüne dikkat çekildi.

-"DAHA AZ ACI ÇEKTİKLERİ NASIL KANITLANACAK?"-

Amsterdam Yahudi toplumu başkanı Ronnie Eisenmann ise, endüstriyel mezbahalarda acının daha az olduğunun nasıl kanıtlanacağını sorarak bunun din özgürlüğünü kapsadığını söyledi.

-"MÜSLÜMANLAR DAHA RAHAT"-

Haberde, Yahudi dinine göre kesim yapan Motty Rosenzweig'in eğer yasak gelirse eti ithal etmekten başka yolun olmadığını söylediği belirtilerek, Müslümanların özelliklede Türklerin muhtemel yasak konusunda daha rahat oldukları yorumu yapıldı