Nice Belediyesi 11 yıldır cami olarak kullanılan bir binayı satın almak isteyen cami derneğini engelledi. Binayı kendisi satın alan belediye, "Burada bir İslam kültür merkezi yapacağız." açıklamasında bulundu. Belediye başkanı ise asıl amaçlarının, c

2012'de seçimlerin yapılacağı Fran-sa'da hükümet, 'sokaklarda namaz kılınmasını engellemek' amacıyla camilere el koyuyor. Nice şehrinde yaşayan Müslümanların 11 yıldır kullandığı cami binasına belediye el koydu. Nice belediye başkanı kararı "sokaklarda namaz kılınmasını engellemek amacıyla" aldıklarını açıklarken, İçişleri Bakanı Claude Gueant, belediyenin el koymasını "örnek bir çözüm" sözleriyle yorumladı. Marsilya ve Paris'te de hükümetin talimatıyla belediyelerin benzer girişimlerde bulunması bekleniyor.

Turistik bir şehir olan Nice'de yaşayan Müslümanlar, 11 yıldır kullandıkları Al Baraka Camii'nin binasına el konulması nedeniyle büyük şok yaşıyor. Kiralık kullandıkları camiyi 161 bin Euro karşılığında satın almak için para toplayan Müslüman kökenli vatandaşlar belediye tarafından engellendi. Fransa'da yasalar gereği satışa çıkarılan her binada belediyenin satın alma önceliği bulunuyor. Nice Belediyesi, satın alma işleminden bir gün önce devreye girerek "ön alım" (pre-emption) hakkını kullandı.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) partisine mensup Belediye Başkanı Christian Estrosi, el koydukları camiyi Müslümanlara yönelik bir kültür merkezine çevirmek istediğini açıkladı. UMP içinde aşırı sağ kanada yakınlığıyla tanınan Estrosi, cuma günleri sokaklarda namaz kılınmasına daha fazla hoşgörü gösteremeyeceklerini ve gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.

Kararı Zaman'a değerlendiren Al Baraka Derneği Başkanı Abdulhamid Razzouk, Belediye Başkanı Estrosi'nin kendilerine camiyi satın almaya teşvik ettiğini ve cami alanının genişletilmesi için yardımcı olacağı yönünde söz verdiğini hatırlattı. Kararın Müslümanları şehir merkezinden uzaklaştırmayı hedefleyen ırkçı ve İslam karşıtı bir eylem olduğunu savunan Razzouk, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Razzouk, Belediye Başkanı Estrosi'nin "Sokaklarda namaz kılınmasına müsaade etmeyeceğiz." açıklamasını da eleştirerek, Nice'de yaşayan Müslümanların tek bir camiye sahip olduğunu ve cuma günleri cemaate yetersiz geldiğini kaydetti.

Nice Belediyesi'nin kararına, ibadet yerlerinden de sorumlu olan İçişleri Bakanı Claude Gueant'tan da destek geldi. Cami yapımında devletin malî destek vermesi yönündeki bir yasa teklifini eleştiren Gueant, "Halihazırda, Nice'de örnek bir çözüm sergilendi. Paris ve Marsilya'da da belediyeler benzer adımlar atacak. Yaz aylarında önemli sonuçlar alacağız." ifadelerini kullandı.