İslam aleminin en önemli otoritelerinden Mısır’daki El-Ezher Üniversitesi bugüne kadar görülmemiş bir adım atarak laiklik çağrısı yaptı.

975 yılında Kahire’de kurulan üniversite, Mısır’ın “modern, demokratik ve laik” bir ülke olması gerektiği çağrısında bulundu.

Milliyet gazetesinin haberine göre El-Ezher başmüftüsü Ahmet el Tayyip, televizyonda yaptığı açıklamada ülkede yapılacak seçimlerde demokratik bir sistem uygulanması gerektiğini düşündüklerini söyledi. El Tayyip, “Mısır’ın geçirdiği bu zor dönemde İslam ve devlet arasındaki ilişkilerin belirlenmesi gerektiğini” dile getirdi. El Tayyip, Mısırlı vatandaşların eşit olarak temsil edileceği “demokratik bir yönetim” uygulanması gerektiğini söyledi. Böyle bir demokrasinin cezai hükümlerde alınacak kararların da adil olmasını sağlayacağını belirtti.

Mısır’ın, basın ve ifade özgürlüğü temelindeki bir idari yapıya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Mısırlı entellektüellerin de bu düşüncelere destek verdiğini belirten müftü, şeriat prensiplerinin yasamaların  ana kaynağı olarak kalması gerektiğini dile getirdi, Yahudilerin ve Hristiyanların başvurabilecekleri kendi mahkemelerinin olması gerektiğini savundu. Üç dinin de inananlarına hizmet edecek ibadethanelerin korunması gerektiğini kaydetti. El Tayyip ayrıca El-Ezher Üniversitesi’nin de bağımsızlığını istedi. Başmüftünün devlet başkanı tarafından değil, bir vaizler heyeti kararıyla atanması gerektiğini dile getirdi. Laik Mısırlılar ve Kıpti Hıristiyanlar gelecek eylül ayında  sandık başına gidiyor.