Irak'ta işgal ettiği toprakları kimyasal silah; Afganistan'da El Kaide bahanesine dayandıran ABD bundan böyle çok muğlak bir konuyu da savaş sebebi sayacak: Siber saldırılar...

Amerikalı komutanlara yabancı düşman ülkelerin desteklediği bilgisayar korsanlarına karşı askerî misillemede bulunma seçeneği verildi.

İngiliz Guardian gazetesi Amerikan Ordusu'nun siber saldırıları olası savaş sebebi sayma kararını aldığını duyurdu.

Haberde ordunun savaş kurallarını değiştirerek, komutanlara yabancı düşman ülkelerin desteklediği bilgisayar korsanlarına karşı askerî misillemede bulunma seçeneği verdiği belirtildi.

Kararı medyaya duyuran Amerikan Savunma Bakanlığı yetkililerinin de bu adımın, nükleer reaktörler, boru hatları gibi altyapı hedeflerine saldırmayı düşünenlere bir uyarı mesajı olduğunu söyledi. Adı açıklanmayan bir yetkili, "Elektriğimizi keserseniz, belki biz de bir gün bacanızdan aşağı bir füze gönderebiliriz." dedi.

Gazete, kararın özellikle uluslararası hukukta önemli etkileri olacağı yorumunda bulundu. Siber saldırı uzmanı Jody Westby, saldırıların arkasında kimin olduğunu bulmanın çok zor olduğunu belirtti.

OLAĞAN ŞÜPHELİLER: ÇİN VE RUSYA

ABD'li analistler Çin ve Rusya'nın siber saldırıların muhtemel kaynakları olabileceğine işaret ediyor. Kongre, Çin'in internet üzerinden federal kurumların ağlarına "ABD'yi felç edebilecek" bir saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu. 2008'de ise Afganistan ve Irak savaşlarının idare edildiği Merkez Komutanlığı'na yapılan saldırılardan Rusya sorumlu tutulmuştu. Rusya ayrıca, Gürcistan ve Estonya'nın maruz kaldığı saldırıların kaynağı olarak kabul edilmişti.

Ancak, siber sabotaj yapmakla suçlanan ülkeler arasında ABD de var. Geçen yıl İran'ın nükleer tesislerini vuran Stuxnet kötü amaçlı yazılımı dikkatlerin İsrail'e dönmesine neden olmuştu. Westby, ABD'nin "hiçbir zaman İsrail'e destek olduğuna yönelik iddiaları geri çevirmediğine" dikkat çekti. Siber uzman, "İstediğimizde kendi saldırılarımızı yapmasını biliyoruz. Bunun iyi bir diplomasi olduğunu söyleyemem" dedi.