12 Eylülcüler hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Savcı Kayasu, darbecilerin yargılanması konusunda siyasîlere büyük görev düştüğünü belirtti.

"Siyasî irade olmadan sadece yargıyla çözülmeyeceğini benim örneğimde gördünüz."

Kenan Evren hakkında iddianame hazırladıktan sonra meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, önemli gelişmeler yaşandığını, siyasî irade olmadan bunların yapılamayacağını belirtti. Kayasu, "Sadece yargıyla çözülmeyeceğini benim örneğimde gördünüz. Darbeciler yargılanacağına ben ceza aldım" dedi. 12 Eylül 1980 askerî darbesini yapanlar hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu'nun gösterdiği yolda önceki gün önemli bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturmada, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'ya 'şüpheli' sıfatıyla ifadelerinin alınması için davette bulundu. Kenan Evren hakkında 2000 yılında 'darbe yapmak' suçundan iddianame hazırlayan Kayasu, milletin onun suçlu olduğunu mahkemece ilan edilmesini beklediğini söyledi.

GEÇİCİ 15. MADDE KALDIRILSAYDI...

Zaman aşımı tartışmalarına da değinen Kayasu, bir çok vatandaşın darbeciler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu, fakat hepsine geçici 15. maddeden dolayı takipsizlik kararı verildiğini dile getirdi. Kayasu, "Geçici 15. maddenin bunların yargılanmasına engel olduğu söylendi. Bir kişinin ya da bazı kişilerin yargılanması kanunen engellenmişse ortada zaman aşımından bahsedilecek bir durum yoktur. Zaman aşımı işlemez" şeklinde konuştu. Darbecilerin yargılanması noktasında siyasilere büyük görevler düştüğünü belirten Kayasu, bu zaman kadar geçici 15. maddenin kaldırılsaydı bugün bunların konuşulmayacağını söyledi.

(Yeni Asya)