İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Washington'da ABD Başkanı Barack Obama'yı "fırçalarken", İsrail'in Maliye Bakanı Yuval Steinitz de Brüksel'de Avrupalıları sert ifadelerle suçladı.

Filistinlilerin "felaket" olarak nitelendirdikleri İsrail devletinin kuruluşunun 63. yıldönümü çerçevesinde Brüksel'de yapılan kutlamalara katılan İsrailli Bakan, AB'nin Filistin'e desteğini Avrupalıların anti-semitik oluşuna bağladı. Avrupa basınına konuşan Steinitz, Avrupa'nın barış sürecinin başarısızlığını İsrail'e yıkmaya eğilimli olduğunu iddia ederken, Avrupa'nın Filistin desteğinin kaynağının yaşlı kıtanın "tarihi anti-semitik" tavrında yattığını savundu. AB yetkililerinin üst seviyede rağbet ettiği kutlamalarda konuşan İsrailli Bakan, Alman eski Dışişleri Bakanı Joshcka Fischer'e atıf yaparak, Avrupa'nın 2000 yıldır Yahudileri suçlama gibi bir geleneği olduğunu, Filistin desteğinin de "anti-semitizmin şekil değiştirmiş" hali olduğunu söyledi. Filistin Yönetimi, eylül ayında BM'de devlet olarak tanınmaları için faaliyetlerini sürdürüyor. Filistinli diplomatlar, aralarında Yunanistan, İrlanda, Fransa, İspanya, İsveç ve Norveç gibi ülkelerin bulunduğu 10 Avrupa ülkesinin devletlerini tanıyacağını tahmin ediyor.

Selçuk Gültaşlı / ZAMAN