İsrail Cameri Tiyatrosu topluluğu, bazı dernek ve grupların protesto gerçekleştireceklerini açıklamaları üzerine kenti terk etti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nün ikincisini düzenlediği festivalin konuk yabancı tiyatro topluluklarından olan İsrail Cameri Tiyatrosu, komedi türü 'Kalbimi Titret' adlı oyunu bugün saat 17.00 ve saat 20.00'de oynayacaktı. Bazı sivil toplum örgütleri, gösterinin yapılacağı Haşim İşcan Kültür Merkezi'ne gelerek protestolar düzenleyeceğini açıkladı. İsrailli tiyatrocular, protestoların hedefi olmamak için geri dönme kararı aldı. İsrailli tiyatrocular, öğle saatlerinde uçakla İsrail'e döndü. Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata, "Olası rahatsızlık ve tatsızlıkları engellemek nedeniyle İsrail grubu Türkiye'den ayrılma kararı aldı. Hassas bir dönem olduğu için böyle oldu" dedi. Geçen cuma günü kente gelişlerinde havalimanında 5 sivil polis tarafından karşılanan, eskortlarla konakladıkları otele götürülüp getirilen İstailli tiyatrocular, kültür merkezinde prova yaparken de bir otobüs Çevik Kuvvet polisi tarafından koruma altına alınmıştı.

İsrailli oyuncuları protesto edeceklerini basın toplantısıyla ilk açıklayanlardan Diyanet-Sen Antalya Şube Başkanı Mehmet Yıldırım, şunları söylemişti; "Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali'ne İsrail'den Cameri Tiyatrosu da davet edildi. Mavi Marmara katliamı sonrası hükümetin ortaya koyduğu tavır ile uyuşmayan bu davet, Ertuğrul Günay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapıldı. Hem de Mavi Marmara katliamının yıldönümünde. Sonuç olarak bu tiyatro grubu, her sivilin hem askerlik yaptığı ve hem vergi verdiği İsrail'de, o topraklarda henüz sözde İsrail devlet ilanı dahi olmamışken ve Filistinliler bulundukları her yerde ya öldürülüyor ya sürülüyorken kurulmuş ve sayısız İsrail ödülü almışken, Ertuğrul Günay yönetimindeki Kültür Bakanlığı tarafından, üstelik 9 sivil ve silahsız Türkiyeli Müslümanın öldürüldüğü Mavi Marmara baskınının yıldönümüne yakın bir tarih olan 22 Mayıs'ta Antalya'ya çağrılması, en nazik ifade ile basiretsizlik ve hassasiyetsizlik göstergesidir."

Akdeniz Dayanışma Platformu (ADAP) Dönem Başkanı ve Sözcüsü Alpaslan Arslan ise şunları kaydetmişti; "Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Antalya Devlet Tiyatrosu'nca 22 mayıs 2011 Pazar günü saat 17.00 ve 20.00'de, İsrail Cameri Tiyatro grubunun komedi-oyun gösterisi platformumuzca protesto edilecektir. Platformumuza bağlı dernek ve vakıflardan 10 üyemizin Mavi Marmara gemisinde bulunmaları ve İsrail'in kanlı vahşetlerini görmüş olmaları, bu oyunun Antalya'da ve Türkiye'de oynatılmasını rahatsızlık verici olarak değerlendirmemize sebebiyet vermiştir. Bu nedenle platform üyeleri olarak, hem seyirci sıfatıyla hem de salon dışında bu komedi gösteriminin oynatılması durumunda, ki İsrail'in Mavi Marmara'ya karşı ilk adımını bir komedi gösterimiyle başlatması da aşağılayıcıdır; protestomuzu yapacağımızı kamuoyuna duyururuz."

Aktif Haber