İsrail ordusunda görev yapmış bir grup asker, ilk elden tanıklıklarla, ordunun işgal altındaki topraklarda Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerine dikkat çekmeye hazırlanıyor.

İsrailli insan hakları örgütü "Breaking the Silence", çoğu ilk kez kamuoyunun karşısına çıkacak askerlerin, hukuk dışı uygulamaları dile getirerek kamuoyundan gizli kalan gerçekleri ifşa edeceğini belirtti. Askerlerin Youtube'da yayımlanacak itiraflarında, Filistinlilerin canlı kalkan olarak kullanılması, kontrol noktalarında Filistinlilere yapılan eziyetler, kitlesel ve keyfi cezalandırmalar gibi ihlalleri anlatacakları belirtiliyor. İtirafçı askerlerden Idan Barir, 2000'de Batı Şeria'da zeytin hasadına giden bir grup Filistinliyi, izin alabilmek için yarıştırdıklarını ve yarışı önde tamamlayan üç kişiye izin verdiklerini anlatıyor. Itamar Schwarz ise, 2002 Dünya Kupası sırasında bir operasyon yaptıklarını, evdeki Filistinli bir kadın ile çocuğunu mutfakta kilitleyip iki saat boyunca maç seyrettiklerini söylüyor.

STAR