İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail’in, 1967-1994 yılları arasında yurt dışına giden 140 bin dolayında Filistinli’nin ikamet haklarını, önceden uyarıda bulunmadan, gizlice iptal ettiğini bildirdi

İsrail Merkez İstatistik Bürosu verilerine göre, 1994 yılında Batı Yaka'daki Filistinlilerin sayısının 1 milyon 50 bin kişi dolayında olduğu ve İsrail'in 140 bin Filistinlinin ikametlerini gizlice kaldırmaması halinde nüfusun o günkü rakamdan yüzde 14 dolayında daha fazla olacağı da ifade ediliyor.

Eylül ayında BM'de ilan edilmesi beklenen Filistin Devleti öncesinde İsrail yeni adımlar atmaya devam ediyor. İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail'in, 1967-1994 yılları arasında yurt dışına giden 140 bin dolayında Filistinli'nin ikamet haklarını, önceden uyarıda bulunmadan, gizlice iptal ettiğini bildirdi.

Gazete, sağladığı bir belgede, Adalet Bakanlığının Batı Yaka'daki ofisinin danışmanının, Filistinlilerin ikamet haklarının iptalinde gizli bir prosedür uyguladığını itiraf ettiğini belirtti. Belgenin, "Bireylerin Savunma Merkezi" adlı insan hakları örgütünün, "Bilgi Edinme Hakkı Yasası" uyarınca talepte bulunması üzerine hazırlandığı da kaydedildi. Belgeye göre, söz konusu uygulama Batı Yaka'nın işgal edildiği 1967 ile Oslo Anlaşmasının imzalandığı 1994 yılları arasında Batı Yaka'dan yurt dışına çıkan Filistinlileri hedef aldı. O dönemde, Ürdün yoluyla ülke dışına çıkmak isteyen Filistinlilerden kimlik kartlarını sınırdaki Allenbi geçiş noktasında bırakmaları talep edildi. (Yeni Akit)