15 Mayıs’ta İsrail’in kuruluşunu protesto etmek için Golan’a yürüyecek Filistinlilere Suriye yönetimi engel çıkarıyor.

Ahmet Yılmaz / Suriye

15 Mayıs'ta İsrail'in kuruluşunu protesto etmek için Golan'a yürüyecek Filistinlilere Suriye yönetimi engel çıkarıyor. Suriye'de haftalardır devam eden sokak eylemlerini sona erdiremeyen Esed yönetimi Filistinli guruplardan yürüyüş esnasında Beşşar Esed'in resimlerini taşımalarını ve yönetim lehine slogan atmalarını talep ediyor. Suriye'de yaşanan olaylara müdahil olmak istemeyen Filistinli guruplar ise yürüyüş konusunda kararsız durumdalar

Esed, Filistin Kartını Kullanıyor

Milyonlarca Filistinlinin yurtlarından ayrılmalarına sebep olan Nakba'yı protesto etmek için isteyen Filistinliler birçok ülkeden İsrail sınırına doğru yürüyüşe hazırlanıyor. 15 Mayıs'taki bu yürüyüşe katılmak isteyen Suriye'deki Filistinlilere Suriye yönetimi şartlı onay verdi. Yaptığı katliamlardan dolayı artarak devam sokak eylemleriyle başı dertte olan Suriye yönetimi yürüyüş esnasında insanların Suriye devlet başkanı Beşşar Esed'in resimlerinin taşınmaması ve lehine sloganlar atılmaması halinde yürüyüşe onay vermeyeceğini belirtti.

Filistinli guruplar ise Salı günü yaptığı toplantıda Suriye yönetimine, Suriye'nin içişlerine karışmak istemediklerini ifade ettiler. Esed yönetimi ise bunun üzerine yürüyüşe Baas partisinden 2000 kişinin katılacağını; bu insanların Esed'in resimlerini taşıyacağını ve sloganlar atacaklarını Filistinli guruplara bildirdi.

Filistinli guruplar ise yürüyüş böyle bir durumda rahatsızlıklarını ifade ettiler.

Suriye yönetimi daha önce de istihbarat elemanlarına HAMAS tsortleri giydirerek Hacerul Esved'deki Rahman Camisinde 4 kişiyi öldürmüşlerdi.