BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Akdeniz'de art arda yaşanan mülteci trajedilerinin ardından harekete geçti.

Son haftalarda Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminden kaçan yüzlerce mültecinin, teknelerinin batması sonucu öldüğünü kaydeden BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, Avrupa'ya Akdeniz'de acilen daha etkili ve güvenilir kurtarma mekanizmaları ortaya koymaları çağrısı yaptı. Fleming, Libya'ya silah ambargosunu denetleyen Akdeniz'deki NATO ile de temasa geçerek daha fazla teknenin batabileceği konusunda uyarıda bulundu. Libya'dan kaçarken boğularak ölen kişilerin tam sayısı bilinmiyor. Ancak 25 Mart'tan bu yana en az 800 kişinin, güvenli bir şekilde sahile ulaşmadığı sanılıyor.

BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming'in uyarısı, cuma günü Trablus açıklarında 500 ila 600 kişi taşıyan bir teknenin batması ve Kuzey Afrikalı göçmenleri taşıyan bir başka gemide ise acil yardım çağrısına rağmen NATO'nun cevap vermemesi sonucu 61 kişinin açlık ve susuzluktan öldüğü haberlerinin ardından geliyor. Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Taner Kılıç da denizlerdeki kurtarma konusunda SOS (acil yardım) üzerine fiili ve resmi olarak her geminin yardım yükümlülüğü olduğunu belirterek, Avrupa'nın göçü önlemek için bu trajedilere göz yumduğunu savundu.

Ayşe Tosun / ZAMAN