Mısır'ın Filistin meselesi konusunda önemli bir rolü olduğuna işaret eden ve birleşme anlaşmasının Kahire'de imzalandığını hatırlatan Jarbawi, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin Filistin birleşmesinin önünü açtığını ifade etti.

Filistinli gruplar El Fetih ve Hamas arasında geçen hafta ortak hükümet kurulmasını öngören anlaşmanın imzalanmasının yankıları devam ederken, Filistin Planlama Bakanı Dr. Ali Jarbawi, Zaman'a yaptığı açıklamada anlaşmaya giden süreçte başta Mısır olmak üzere diğer Arap ülkelerinde yaşanan halk ayaklanmalarının etkisine dikkat çekti.

32 yıllık Mübarek rejiminin devamı halinde iki Filistinli grubu birleştiren anlaşmanın gerçekleşme ihtimali sorulan Filistinli Bakan, ''O (Hüsnü Mübarek) görevde olduğu süre boyunca bir anlaşma olduğunu görmedik. Tabii ki anlaşmanın şimdi gerçekleşmesinde farklı etkenler var. Hüsnü Mübarek'in devrilmesi de bunların en önemlilerinden.'' şeklinde konuştu. Anlaşmanın başarılı şekilde hayata geçirileceğine dair kuşkuların olduğunu kabul eden Filistinli Bakan, halktan gelen 'birleşin' baskısının karşısında durulamayacağının altını çizdi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın bir sonraki seçimde seçilmek için böyle bir anlaşma imzaladığı yönündeki iddialara "Abbas defalarca bir daha aday olmayacağını söyledi. Bu tür yanlış anlaşılmaları önlemek için başkanlık ve genel seçimlerin bir an önce yapılmasını istiyor." karşılığını verdi.

Filistinli Bakan, Kahire anlaşmasına İsrail'in verdiği sert tepkiyi de şu sözlerle değerlendirdi: "Filistinliler arasında birlik yokken İsrail uluslararası topluma müzakereler için muhatap bulamadığını anlatıyor ve müzakerelere yanaşmıyordu. Birlik sağlandığında yine şikâyet ediyorlar. İsrail, Filistinlilerle anlaşmaya varmak istemiyor. Onlar bize bir anlaşma dayatmak istiyorlar. İsrail'i ciddiye almıyoruz."

Minhac Çelik / ZAMAN