Mısır tarihinin ilk demokratik seçimi olan anayasa referandumunda halkın yüzde 77,2'si 'evet' oyu kullandı.

Dün resmi olarak açıklanan sonuçlara göre 45 milyon seçmenin yüzde 41'i sandık başına gitti. Referandumda Müslüman Kardeşler 'evet' için kampanya düzenlerken, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski başkanı Muhammed el Baradey'le Eymen Nur'un El Ghad Partisi ve diğer pek çok liberal parti ve örgüt ise hayır kampında yer aldı. Ülkedeki Hıristiyan azınlık da hayır için kampanya düzenledi. Referandumdan önce yapılan kamuoyu yoklamasında, hayır oyu çıkacağı öne sürülmüştü. Mısır tarihinde ilk kez gerçekleşen demokratik seçimlere yüksek bir katılım olmuştu. Mübarek rejimi döneminde yapılan bazı seçimlerde de katılımın yüzde 30'lar düzeyinde olduğu öne sürülmüş, ancak bağımsız kaynaklar hiçbir zaman katılımın yüzde 10'u geçmediğini vurgulamıştı. Yeni anayasa düzenlemesine göre devlet başkanlığı süresi 5 yıldan 4 yıla indirilirken, bir kişinin en fazla 2 dönem aynı görevi yapmasına izin veriliyor. 'Hayır' kampında yer alan parti ve örgütler, yeni değişikliğin çok yetersiz olduğunu, Mübarek rejiminin partisi Ulusal Demokratik Parti ve Müslüman Kardeşler'in yapılacak seçimlerde büyük bir üstünlük elde edeceklerini öne sürüyor. Referandumdan sonra haziran ayında parlamento, daha sonra da devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyor.

CUMALİ ÖNAL / ZAMAN