İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House'da konuşan CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin dış politika anlayışını gözler önüne serdi.

Londra'dan Eyüp Togan, Haksöz-Haber için Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını takip etti:

Dün İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House'da konuşan CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partilerinin "Değişen Dünyada Türkiye'nin (Yeni) Dış Politikası"nı anlattı.

Türkiye'nin yapısal bir değişime ihtiyaç duyduğunu ve yoksulluk ile mücadele ve işsizlik sorunlarının üstesinden gelecek programlar öngördüklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, dış politikada, barış temelli, terörle mücadele azmi güden, silah indirimi, yasadışı göçle uluslararası alanda mücadele edecek, rasyonel çözümler istediklerini dile getirdi. Türkiye'de son 10 yıldır insan hakları alanında gerileme yaşandığını öne süren CHP lideri, çocuk ve kadın haklarına önem vereceklerini ifade etti. Avrupa Birliği'nin, kendileri için Türkiye'nin ana hedefi olduğunu hatırlattı. Kıbrıs sorununun çözüm kriteri olduğunu ve bu konuda AB'nin tercihlerinin sorunu yumak haline getirdiğini Batılı dostlara her fırsatta hatırlatacaklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu'na, AKP'nin riske ettiği ABD ile ilişkilerini onarmaya arzulu hava yarattığına ilişkin bir soru yöneltildi. 1 Mart tezkeresine TBMM'de "Hayır" diyen bir partinin başkanı olduğu hatırlatılarak, buna karşın, konuşmasında CHP'nin hiçbir yenilik ve muhteris (ambitious) dış politika retoriği geliştirmeden salt AKP'nin zayıflıkları üzerine program inşa ettikleri yönünde görüş bildirildi. Bu çerçevede, İsrail ilişkilerine ilişkin CHP'nin parti politikası soruldu.

Kılıçdaroğlu cevaben şunları söyledi:

srail ile ilişkilerde macera istemiyoruz. Türkiye-İsrail ilişkilerini ait olduğu stratejik işbirliği eksenine oturtacağız. Mavi Marmara olayında 9 kişinin öldürülmesini tasvip etmemekle beraber, AKP'nin olaya yaklaşımı yanlıştır. İsrail ve bölge politikasında CHP olarak daha farklı bir tavır sergileyeceğiz. İki ülke ilişkilerinin düzenlenmesinde, İsrail'in olduğu kadar Türkiye'nin de yapması gerekenler var."

İran'ın nükleer gücüne ilişkin olarak ise "İran'ın nükleer silah üretmediğine ilişkin taahhütleri var. Ancak bunlar endişeleri gidermiyor. İran saydam olmalı ve kaygıları gidermelidir." şeklinde konuştu.

Ortadoğu'daki son gelişmeler konusunda Türkiye'nin Batılı bir model olduğuna işaret ederken, bir diğer soruya NATO liderliğindeki bir Libya müdahalesine destek verdiklerini yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, AKP'ye ilişkin Anayasa mahkemesinin, dini siyasete alet ettiğine ilişkin kararı olduğunu, CHP olarak din-siyaset ikileminden kaynaklanan bu sorunu CHP'nin aşacağını sözlerine ekledi.

EYÜP TOGAN / Haksöz-Haber / Londra