Mehmet Görmez’in “Çifte Sevgililer Günü” müjdesine dair Deniz Baykal’ın “Ne güzel bir söz, bu sözü söyleyenin alnından öpülür” iltifatı boşuna olmasa gerek.

Mehmet Görmez’in “Çifte Sevgililer Günü” müjdesine dair CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Ne güzel bir söz, bu sözü söyleyenin alnından öpülür” iltifatı boşuna olmasa gerek. Kenan Alpay’ın yorumu:

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Hz. Muhammed (as)'ın doğumuna istinaden düzenlenen Mevlid Kandili ile 14 Şubat Sevgililer Günü'nün aynı güne gelmesine dair sarf ettiği sözler, bu sinsi ve rafine tuzağın ulaşabileceği boyutları gözler önüne seriyor. Görmez'in "Sevgili Peygamberimiz'e 'Sevgililer Sevgilisi' adını veriyoruz. İki günün tesadüf etmesini bir güzellik olarak görüyorum" sözü toplumsal ve ahlâkî açıdan karşı karşıya kaldığımız riskin ulaştığı noktayı işaretliyor aslında.

İlk elde vasıfları ve sıfatları bizzat Kur'an-ı Kerim'de açıkça belirtilen Hz. Muhammed Mustafa ne zaman, nasıl ve neden "sevgili veya sevgililer sevgilisi" oldu acaba? Oysa Kur'an'da bizzat Allah-u Teâlâ tarafından Hz. Muhammed'e Nebi ve Rasûl sıfatları uygun görülmüştür. Üstelik ashabı tarafından da hep bu çerçevede anılmışken nasıl oldu da tarihsel süreç içinde Hz. Muhammed'in Nebi ve Rasûl sıfatı adeta gölgede kaldı?

Ümmetin sevgilisi mi, Rasûlü/Nebisi midir Hz. Muhammed? Ümmetin imamı mı, güllerin efendisi midir Hz. Muhammed? Bu sorular basit bir kelime oyunu veya önemsiz detayların abartılması değildir. Hz. Muhammed'e olan ibadî sevgi ve saygımız (gerek kavramlarıyla gerekse usulüyle) şiirsellik, hayranlığın sanatsal boyutu, övgünün edebi vechesi vd. gerekçelerle çiğnenmemelidir.

Asıl olan Kur'an-ı Kerim'de çerçevesi çizilen Ümmet-Rasûl ilişkisini sağlıklı bir zemine ve pratiğe taşımaktır. Boş, lüzumsuz, öykünmeci ve en önemlisi perspektifi Kur'anî olmayan yönelimlerden uzak durmak İslâmî açıdan en doğrusudur.

Sayın Mehmet Görmez'in "Sevgililer Günü"ne atıf yaparak "Çifte Sevgililer Günü"nü müjdelemesi ise, mevcut sıkıntıyı en az ikiye katlamaktadır. Ahlâk dışı mitolojik bir hikâyenin kapitalist reklam pazarında ambalajlanıp sunulmasını, laik bir kutsallık halesine sarılarak yaygınlaştırılmasını normalleştiren, sempatikleştiren bu çıkış çok ciddi yanlışlar ihtiva etmektedir. Bu tür bir söylem, laik-Kemalist çevreler kadar olmasa da Müslüman çevrelerde de giderek yaygınlaşan bu dindışı kutsalların sahiplenilmesine ivme kazandıracak söylemlerdir.

Bu söylem tarzı birtakım popüler destekleri temin edebilir. Fakat eninde sonunda ciddi toplumsal hastalıkların tetikleyicisidir. İslâmî duyarlılık sahibi kesimlere hitap eden gazetelerin "Sevgililer Günü" için özel ilaveler yayınlaması, sayfalar hazırlaması ekonomik pazarı "kalkındırır" belki, ama bireysel ve toplumsal ahlâkî yapının yozlaşmasına, çürütülmesine katkısı kuşkusuzdur.

Mehmet Görmez'in "Çifte Sevgililer Günü" müjdesine dair CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Ne güzel bir söz, bu sözü söyleyenin alnından öpülür" iltifatı boşuna olmasa gerek. Baykal'ın bu iltifatkâr sözleri İslâm'ı ve Müslümanları laikleştirmeyi, Batılılaştırmayı ve tüketim kültürü içinde asimile etmeyi hedefleyen çevrelerin zihniyetinin tipik bir dışa vurumudur.

Hiç kuşkusuz kapitalist-modern hayat tarzı ve tüketim kültürü sevgiden salt cinselliği, sevgiliden nikâhlı-nikâhsız, meşru-gayrı meşru ayırt etmeksizin her türlü ilişkiyi, sadakâtten marka hediyeleri, mutluluktan medyatik manipülasyonların figüranı olmayı anlamamızı istiyor. İşte tam da bu ortamda bu çürüme-yozlaştırma kampanyasına karşı uyanık olmak gerekiyor. Aklı ve kalbi karartma çılgınlığının önünü alacak iyilik ve güzellikle donanmış doğru örneklere şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç var!

Çifte 'Sevgililer Günü' Fetvası / Kenan ALPAY

16/02/2011 01:56

eğer bir din yetimi korumuyor, kimsesize sahip çıkmıyor, ezilenlerin sesi ve soluğu olmuyorsa yalandır ve afyondur.. bunlar olmadan kılınan namaz, tutulan oruç, gidilen hac, kesilen kurban, ihya edilen kandil geceleri, ziyaret edilen türbeler vesaire ebu cehil'in hacılara su verip de yetimi ve yoksulu görmemesi gibi yalandır, afyondur...
serkan karaaslan

bidatlarla süslenmek istenen islamiyet     16/02/2011 00:19

kuranı kerimden ve kelime-i tevhidden uzak olan bir ümmetin vehameti bu olsa gerek.
Misafir - serkan

15/02/2011 11:58

ALLAH belanı versin
NACİ KAYALI

Hangi Din     14/02/2011 13:31

Bu insanlar hangi dinden bahsediyorlar. Bu insanlar kimleri razı etmeye çelışıyorlar.
Misafir - serdar kayali

hoşgörü...     14/02/2011 13:24

hıyanet başkanı o kadar duyarlı bir insan ki biri islam dışı bir gelenek diğeri islama sonradan yontulmuş bir gelenek olan bu iki düzmeceyi kendi bünyesinde benimsiyor sonra ateizmin tesadüfü oluşumları tezini alıp bi güzel harmanlıyor, Celalettin Ruminin yolunda ilerlemek böyle bişi olsa gerek...
Alim KÖSE